Loading

PROJECTS

ARCH/ENV 351 Spring 2014, East Lakeview

Students in 351 share their ideas for the former filling station site on East North Street
in the East Lakeview neighborhood in Geneva. Community feedback was incorporated
into the final design proposal for a new community park.

In Spring 2014, under the direction of professors Cari Varner and Robin Lewis, students enrolled in ARCH/ENV 351: Sustainable Community Development Methods and Tools, worked with a steering committee of residents of the Geneva neighborhood of East Lakeview, City of Geneva officials, and other community members to create sustainable development plans for a brownfield site located on East North Street. The site had been identified by the City of Geneva’s Brownfield Opportunity Area Study as having great redevelopment potential as a park space, and the neighborhood residents. The course is the capstone in the Sustainable Community Development minor. 

The first half of the semester focused on understanding and documenting the existing conditions of the site and the East Lakeview neighborhood, including its history, demographics and social issues, natural resources, local capacity and infrastructure. Most importantly, the students hosted a series of meetings and focus groups with the community members to get their input and opinions about life in the neighborhood and needs for a park space.

During the second half of the semester, working closely with the community partners, the students developed sustainable development proposals for the park, which included a proposed site plan and renderings, as well as sustainability plans which outlined the materials that could be used in the construction of the park.

The proposals of the park were presented to community members and HWS faculty and staff at an event in downtown in May 2014, which was covered by the Finger Lakes Times and Seneca Daily News.

From Brownfield to Park - A Proposal for the Former Filling Station Site in East Lakeview


The proposed plan for the new community park includes an ice rink, bocce ball courts, concession stand in an adaptively reused building, pavilion, community garden and multiple garden and planting areas of native plants, designed to enhance views of Marsh Creek and provide residents with an outdoor gathering and recreation area. Click for full image.

Contact

Phone: (315) 781-4390

E-Mail: fli@hws.edu


FOLLOW FLI




Join Our Mailing List